Norska krigsöden i Sveriges Radios arkiv

 
Här presenteras en samling unika inspelningar ur radioarkivet med norska flyktingar och motståndsmän i Sverige 1940-45. Här finns också Göran Elgemyrs program om de norska XU-agenternas spionage i det tyskockuperade Norge.

Ramlösa brunn, en fristad från krigets barbari.
Drygt 60.000 norrmän flydde till Sverige under den tyska ockupationen av Norge. Många kom till Ramlösa brunn i Skåne. Våren 1945 hade 1200 danska och norska flyktingar hade kommit till Ramlösa brunn och på andra sidan sundet väntade ytterligare 3000 på att bli förda till Sverige. De kom från koncentrationslägren i Tyskland från Buchenwald, Dachau och Auschwitz. Många var sargade, utmärglade och nedbrutna av de ohyggliga minnena från lägren. Kläderna de bar hade burits av fångar som mördats av tyskarna i lägren. Detta berättar redaktör Arne Okkenhaug som från sin utsiktsplats kunde se ut över Öresund, bara några kilometer från naziväldets gränser. Inslaget är från april och maj 1945.

”Soppan blev allt tunnare och vakterna alltmer sadistiska.” 
En av de som suttit i de tyska tukthusen och koncentrationslägren är redaktör Christian Oftedal. Här berättar han om den eviga väntan på befrielsen, död och förnedring, men också vad vänskap och sammanhållning mellan fångar kunder betyda. Inslaget är från april och maj 1945.

Tomme benkerader. Den censurerade Nationaltheatret bojkottas av Osloborna. 
Under den tyska ockupationen av Norge ströps det norska kulturlivet. Pressen och teatern censurerades. Jörn Odling berättar om hur Osloborna svarade med att bojkotta föreställningarna och skådespelarna fick spela för tomma bänkar.

Inte vilka skidåkare som helst. 70 norrmän deltar i krigsmästerskapet i Sollefteå. 
I februari 1944 var det krigsmästerskap i Sollefteå. 70 norrmän deltog i en skidtävling mitt under brinnande krig. Det var idel gamla rävar bland dom tävlande, som reportern uttryckte saken och en av skidåkarna tävlade med kulor i benen! Det här var norska skidåkare som genomgick militär utbildning i det neutrala Sverige för att kunna sättas in i befrielsen av Norge. Inslaget är från februari 1944.

Håkon Vll hyllas av norrmän i Stockholm sedan han återvänt till Norge. 
I juni 1945 hyllas kung Håkon av norrmän i Stockholm efter kungens återkomst till Norge. Generaler talar, barnkörer sjunger och dikter läses. Inslaget är från juni 1945.

Motstånd i det fördolda. Om de norska XU-agenternas spionage i det tyskockuperade Norge 1940-45.
Den 9 april 1940 ockuperades Norge av nazityskland. Otaliga böcker har skrivits, det har gjorts mängder av radio och tv program och det mesta borde vara känt och avhandlat Men fortfarande finns det händelser och insatser som inte belysts. Det gäller till exempel de norska XU-agenternas spionage på tyskarna. I det här programmet intervjuar Göran Elgemyr före detta agenter om hur dom med livet som insats kartlade tyska truppförflyttningar och anfallsplaner. Tyskarna lyckades aldrig knäcka XU-agenterna. Norge var ett viktigt land för tyskarna. Hitler stärkte efter hand greppet om Norge- ”Festung Norwegen”. Hitler var övertygad om att de allierades invasion skulle komma via Norge. Merparten av den tyska flottan låg i dom norska fjordarna och 1943 var över 400.000 tyska soldater stationerade i Norge. Från 17 augusti 1985.

Ett missnöjt broderfolk. Om de dåliga relationerna mellan Sverige och Norge under krigsåren.
Enligt norrmännen tog Sverige alltför stor hänsyn till Tyskland. Den norska exilregeringen och den norska arbetarrörelsen var mycket kritisk gentemot den svenska regeringen för att den inte tillräckligt stödde Norges motståndskamp. Svenskarna ansågs tom föra en tyskvänlig politik.

Sverige blev visserligen en fristad under kriget för många norska flyktingar men inom norska regeringskretsar i synnerhet inom den norska exilregeringen i London fanns ett utbrett missnöje med hur den svenska samlingsregeringen agerade gentemot Tyskland under andra världskriget. Den svenska inställningen gentemot Norge var kylig och nedlåtande det berättas i det andra programmet om Norges och Sveriges förhållande under kriget. Det handlar också om den svenska pressens ängsliga förhållande till Tyskland men det fanns dom som inte tystades av censuren en av dom var Patrik Perslow som var anställd på Bohusposten. Programledare: Göran Elgemyr. Från 5 maj 1985.


.