Dagens gäst

ÖB:s heta telefon ringde idag

24 min

Dagens gäst Sverker Göranson är dagens gäst i P4 Extra och strax innan programmet ringer hans heta telefon. Ryskt bombflyg var uppe över internationellt vatten och det svenska incidentflyget fick rycka ut. För Lotta berättar han om hot mot Sverige, om u-båtsjakten i Skärgården och om sig själv.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson.

– Vi har under förmiddagen haft medeltungt bombflyg från rysk sida som gick ut över Finska viken och gick söderut. De vände i höjd med Ölands södra udde. Det är ju en markering från Rysslands sida och något som vi nu ser relativt regelbundet. I takt med att Ryssland reformerar så övar man också mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi inte har sett tidigare, säger Sverker Göransson i P4 Extra.

Två svenska Jas Gripen-plan lyfte för att markera svensk närvaro i luftrummet.

– Det handlar inte om regelbundna kränkningar från ryskt håll, men de flyger ju provocerande nära. Både nära de nationella gränserna, men också nära vårt flyg och andra länders flyg när de flyger över Östersjön. Vi har ju flera exempel på när ryskt flyg har flugit utan transpondrar påslagna, där vi har hjälpt den civila flygledningen eftersom planen har varit väldigt nära civila passagerarplan.

Incidenten som hände under förmiddagen - är det allvarligt?

– Det är en tydlig markering att det är en mycket högre aktivitet från rysk sida för att markera sin stormaktstatus. De utför större övningar och det är naturligtvis en signal mot omvärlden. Och då måste vi visa att vi är beredda att skydda vår demokrati och vårt öppna samhälle. Det kommer att finnas mer och mer militär närvaro - och därmed risker för incidenter, säger Sverker Göransson.