ÖB: Ryskt bombflyg flög mot Sverige

1:59 min

Det svenska incidentflyget ryckte ut vid lunchtid idag. Det var två ryska bombflygplan av typen Tu-22 som siktades i Finska viken på väg mot Sverige. Planen identifierades och de ryska planen vände på internationellt vatten vid Ölands södra udde.

Det berättade Överbefälhavaren Sverker Göransson i P4 Extra idag.

Se karta över området här

– Vi har under förmiddagen haft medeltungt bombflyg från rysk sida som gick ut över Finska viken och gick söderut. De vände i höjd med Ölands södra udde. Det är ju en markering från Rysslands sida och något som vi nu ser relativt regelbundet. I takt med att Ryssland reformerar så övar man också mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi inte har sett tidigare, säger Sverker Göransson i P4 Extra.

Två svenska Jas Gripen-plan lyfte för att markera svensk närvaro i luftrummet. Enligt Sverker Göransson är den här typen av ryska övningar inte helt ovanlig, men tungt och medeltungt bombflyg har inte inte använts vid ryska övningar över Östersjön det senaste året.

– Det handlar inte om regelbundna kränkningar från ryskt håll, men de flyger ju provocerande nära. Både nära de nationella gränserna, men också nära vårt flyg och andra länders flyg när de flyger över Östersjön. Vi har ju flera exempel på när ryskt flyg har flugit utan transpondrar påslagna, där vi har hjälpt den civila flygledningen eftersom planen har varit väldigt nära civila passagerarplan.

Incidenten som hände under förmiddagen - är det allvarligt?

– Det är en tydlig markering att det är en mycket högre aktivitet från rysk sida för att markera sin stormaktstatus. De utför större övningar och det är naturligtvis en signal mot omvärlden. Och då måste vi visa att vi är beredda att skydda vår demokrati och vårt öppna samhälle. Det kommer att finnas mer och mer militär närvaro - och därmed risker för incidenter, säger Sverker Göransson.

På måndag inleds en stor Natoövning över Norrland. Det här kan enligt Stefan Persson Tyrling, chef för sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan, vara en förklaring till det ryska agerandet.

– Det förefaller som att det finns ett samband. Den här typen av flygningar är ju en demonstration av den egna kapaciteten och Östersjön är kanske det luftrum där man bäst syns när man vill visa upp det här, säger Stefan Persson Tyrling.

Lyssna på hela intervjun med ÖB Sverker Göranson i P4 Extra