Irland folkomröstar om gayäktenskap

1:40 min

Irländarna ska i dag folkomrösta om samkönade äktenskap ska bli lagliga i landet. Ja-sidan har hittills lett i alla opinionsundersökningar, men utgången är långt ifrån säker.

– Ett ja i folkomröstningen kommer att utplåna fördomarna. Och den irrationella rädslan för vi och dem.

Det sa Irlands premiärminister Enda Kenny, när han i går under den sista kampanjdagen försökte övertyga irländarna att rösta ja till samkönade äktenskap i dagens folkomröstning. Enda Kenny är ledare för det största partiet i det irländska parlamentet, Fine Gail, som brukar betecknas som kristdemokratiskt.

Om det blir ett ja, är det första gången som ett lands befolkning i en folkomröstning säger ja till samkönade äktenskap. Kroatien och Slovenien har de senaste åren genomfört liknande omröstningar, men då har resultatet blivit nej.

Opinionsundersökningarna har hittills visat, att ja-sidan leder. En undersökning som publicerades av tidningen Irish Times i helgen visade att ja-sidan leder med nästan 70 procent av irländarna bakom sig.

Men andra undersökningar har visat, att det finns en strömning, där ja-röstare byter sida och att försprånget därför minskar. Många analytiker pekar också på fiaskot för opinionsinstituten för två veckor sedan, då alla hade fullkomligt fel inför det brittiska parlamentsvalet.

Homosexualitet var olagligt i Irland, fram till så sent som år 1993. Framför allt den katolska kyrkan har argumenterat starkt för ett nej. Men kyrkans politiska betydelse i sådana här frågor anses ha minskat kraftigt i spåren av en rad avslöjanden om sexuella övergrepp inom kyrkan i Irland.