Måns och G:son i Eurovisionfinal

3:01 min

En streckgubbe med ballong i handen kommer flygande - till finalen i Eurovision Song Contest i Wien. Måns Zelmerlöw sjöng på torsdagskvällen hem en finalplats till Sverige. Och G:sons låt, som tävlade för Spanien, gick också vidare. 

"Jag är så lycklig, tack för att jag får vara med om det här", hälsade sångaren själv via Instagram efter sitt framträdande.

Med streckgubben vid sin sida, en populär låt och ett gäng säkra toner var det som väntat en enkel match för Måns Zelmerlöw att ta plats i den lyckliga skara som får ställa sig på scenen i Wiener Stadthalle under Eurovision-finalen på lördag.

Allt annat hade varit en skräll - åtminstone för alla som har kollat oddsen, hört fansens surr och sett internationella journalister och bloggare flockas runt honom i Wien.

Och Måns höll alltså för trycket och kan pusta ut. Jublet hos svenskgänget i greenroom var högt när den svenske popstjärnan blev finalklar.

Måns Zelmerlöws bidrag "Heroes" stack ut i det annars så enformiga och småsömniga startfältet. Ballad efter ballad med snarlika framträdanden fick "Heroes" att pumpa ut välbehövlig energi till publiken.

Den avancerade scenshowen har strulat för produktionsteamet under repetitionerna, men när det var dags för semifinal klaffade det äntligen.

-Ja! Där satt den, Måns! Du är helt fantastisk, sade Sanna Nielsen i SVT efter framträdandet.

Måns själv hälsade via Melodifestivalens Instagram-konto:

"Det kändes svinbra. Bra energi och jag kände att jag var där."

Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien är som vanligt garanterade en finalplats ihop med värdlandet Österrike. Spaniens bidrag är skrivet av Skövdekompositören Thomas G:son.

I år har också Australien en fribiljett som ett sätt att hylla det schlagerälskande folket när Eurovision Song Contest firar 60 år. Flera oddsmakare tror att landet "down under" och Italien kan göra upp med Sverige om slutsegern.

Måns Zelmerlöws dagar i Wien har varit hektiska. Intervjuer på löpande band och spontana spelningar mellan repetitionerna i arenan.

Schemat förblir späckat. Men på lördag vet vi om det hårda arbetet belönas med en seger för den svenske superfavoriten.