Löfven: Ett tecken på ökad rysk övningsverksamhet

1:47 min

Den ryska flygprovokationen över Östersjön i går förmiddag när två ryska bombflygplan närmade sig Sverige och Ölands södra udde och möttes av svenska Gripenplan, är enligt statsminister Stefan Löfven ett tecken på ökad rysk övningsverksamhet.

Det sa han i Riga under det pågående mötet mellan EU:s ledare och de östra så kallade partnerskapsländerna.

– Det är bra att försvaret är snabbt igång i sådana tillfällen. Det visar tecken på en ökad rysk övningsverksamhet och uppbyggnad av rask militärförmåga, säger han.

På måndag börjar den stora flygövningen Arctic Challenge Exercise 2015 där hela norra Sverige blir ett enda stort övningsområde. Sverige deltar ihop med åtta länder, bland annat Natoländerna, USA och Tyskland. Statsminister Stefan Löfven säger att Sveriges deltagande ökar landets försvarsförmåga.

– Det här är en övning som visar att Sverige är med i olika samanhang och har en flexibilitet och det är bra. Vi behöver att öka vår militära förmåga och sådana samarbete ger oss ännu bättre beredskap, säger han.

Det är inte klart hur Ryssland kommer att reagera på Natoländernas flygövning över norra Sverige.

– Det finns alltid en planering hos försvaret för eventuella beslut och åtgärd som behövs vid en rysk flygprovokation. Men vi utgår från situation till situation. Den här är en övning och vi utgår från att försvaret har beredskap och åtgärdsplan för eventuell rysk aggression, säger statsminister Stefan Löfven.