Leader Bergslagen förlorar bidrag

0:57 min

Landsbygdsutvecklingen för Bergslagen och fyra kommuner i Västmanland har fått ett ordentligt avbräck. Jordbruksverket kommer nämligen inte att ge några pengar till den ideella föreningen Leader Bergslagen framöver.

Föreningen ger stöd till olika projekt på landsbygden.

– Det är ju ett i viss mån oväntat beslut och chockartat naturligtvis. Vi har gjort ett bra arbete hittills och vi hade ju förväntat oss att fortsätta med det, och vi vet ju hur många som nu går miste om möjligheter att utveckla sina bygder, det är riktigt tråkigt, säger Barbro Fischerström, verksamhetsledare för Leader Bergslagen.

Det här berör Fagersta, Surahammar, Skinnskatteberg och Norberg.

Hur stort slag är det här?

– Ska man mäta i rena pengar så är det nästan 50 miljoner för vår del och ytterligare drygt 20 miljoner för Värmlandsdelen. Ska man mäta i hur mycket folk det är som nu inte kan vara med och jobba så är det i våra två områden 190 000 personer. Leaderpengarna är ju den enda kanalen egentligen för de små initiativen som är nära människor, och nu försvinner den och kapas av.

– Det är ett jättestort avbräck, ljusglimten är ju att vi får en kamplust och vi försöker att ändå hitta någon lösning, men från Jordbruksverkets sida är det kalla handen, säger Barbro Fischerström.