Ukraina avbryter allt militärt samarbete med Ryssland

2:13 min

Ukraina avbryter allt militärt samarbete med Ryssland. Det har parlamentet beslutat och det är ännu ett tecken på totalt haveri i förhållandet mellan länderna.

Fler bevis har nu presenterats för rysk närvaro i kriget i östra Ukraina. De senaste publiceras i ryska Novaja Gazeta.

Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta intervjuar de tillfångatagna ryska soldaterna på sjukhus i Kiev.

Reportern Pavel Kanigin frågar Alexander Alexandrov om han hört vad hans fru nu sagt i ryska medier. I linje med den ryska officiella versionen säger frun att Alexandrov tog avsked från armén i december förra året och alltså var i Ukraina som frivillig.

– Jag hade ingen aning, ärligt talat blir jag lite chockad nu, är det verkligen hon som säger så, säger 28-åringen och ser gråtfärdig ut.

Han har svårt att tro att hans fru sagt något sådant om honom, hon visste mycket väl att han var i Ukraina på arméuppdrag. Båda männens status är oklar. Hur kan de vara krigsfångar när länderna inte proklamerat officiellt krig, även om krig råder i praktiken.

De kan inte acceptera att ställas inför rätta som terrorister när de enbart lytt militärorder. Båda uppger för reportern att de fått dubbla löner för att utföra spaningsuppdrag i Ukraina.

Hittills har inte någon rysk konsul i Kiev besökt dem och de båda ställer sig frågande till om de kommer få någon hjälp från det land, som de anser sig ha tjänat, men som nu avsagt sig ansvaret för dem.

I går sköts en rysk drönare ned över Avdijevka i östra Ukraina. Drönaren är värd sex miljoner dollar och när i natt det viktiga kol och koksverket i Avdijevka attackerades och i princip slagits ut ses det i Kiev som ännu en del i ett upptrappat ryskt krig.

Trots att det talas om den ryska aggressionen har fram till nu Ukraina fortsatt sitt militära samarbete med Ryssland, som att låta ryska fredsövervakare åka via Ukraina till utbrytarrepubliken Transdniestrien i Moldavien.

I går beslöt parlamentet att stoppa allt samarbete med grannen i norr. Ryssland har valt att inte svara.