Östergötland

Homosexuellas blod ratas av Läkemedelsverket

1:35 min

Blodplasma från homosexuella män får inte användas för tillverkning av läkemedel enligt Läkemedelsverket. Därför kan blodcentralerna bli tvungna att slänga blodplasma från homosexuella.

Blodplasman får inte användas även om personen har blivit godkänd som blodgivare enligt Socialstyrelsens regelverk.

 – Den plasman kan inte levereras till läkemedelsframställning så den måste vi särskilja och hantera separat, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef på klinisk immunologi i Östergötland

Vad händer med den? 

– Jag skulle misstänka att plasman kasseras eller ges till en annan patient, säger hon.

Årligen säljer blodcentralerna över 100 000 liter blodplasma till läkemedelsindustrin för tillverkning av läkemedel, men de får inte skicka blodplasma från män som har haft sex med män. Detta även om de har blivit godkända som blodgivare av Socialstyrelsen. 

– När en person blivit godkänd efter ett riskbeteende så har medicinsk bedömning gjorts och då anses blodet vara säkert, säger Helena Ström, avdelningschef på Socialstyrelsen. 

Men på Läkemedelsverket som bestämmer regler för blodplasma för tillverkning av läkemedel tillämpas ett mycket striktare EU-direktiv som innebär att blodplasma från homosexuella män aldrig får användas till läkemedel. 

– Läkemedelsverkets föreskrifter följer de europeiska läkemedelsverkens gemensamma tillämpning av EU-direktivet på området, konstaterar Anna-Lisa Smeds, utredare på Läkemedelsverket.

Så de är permanent avstängda?

– Ja.