Ja-sidan firar efter äktenskapsomröstning

1:41 min

I Irland pågår fortfarande rösträkningen efter gårdagens folkomröstning om landet ska ändra grundlagen och tillåta samkönade äktenskap. Enligt RTE har rösterna i 40 av Irlands 43 röstdistrikt räknats. Ja-sidan leder och har nu 62,3 procent.

Den katolska kyrkans ledare i Irland är självkritisk och säger att kyrkan måste genomgå en "verklighetskontroll" efter folkomröstningen om könsneutrala äktenskap.

– Har vi helt tappat kontakten med unga människor, frågar sig Diarmuid Martin som är ärkebiskop i Dublin. I en kommentar till det nationella tv-bolaget RTE säger Martin att det handlar om en "social revolution". Han understryker samtidigt att respekt måste visas mot alla människor.

Nej-sidan har redan förklarat sig besegrad och ja-sidan firar redan på de irländska gatorna.

David Norris är ledamot i det irländska överhuset och en av första politiker i Irland som kom ut och berättade att han är homosexuell.

– Jag är helt överväldigad, det är första gången i världen som medborgarna har fattat ett sånt här beslut. Det är inte regeringen, det är inte domstolar, det är vad medborgarna vill, säger David Morris som är senator, det vill säga ledamot i det irländska parlamentets överhus.

Irländarna verkar stor majoritet ha sagt ja till att ändra grundlagen. Trots att rösträkningen fortfarande pågår, har nej-sidan förklarat sig som förlorare och ja-sidan har börjat fira runt om i Irland. Rapporterna från olika valdistrikt visar att två tredjedelar av irländarna röstat ja till att lagen ska ändras och tillåta samkönade äktenskap.

Omröstningsresultatet är delvis ett resultat av ett mycket starkt engagemang framför allt hos unga irländare. Valdeltagandet var mycket högt i ett irländskt sammanhang. Mellan 60 och 70 procent verkar ha gått till valurnorna. Tidigare folkomröstningar har haft ett så lågt valdeltagande som en tredjedel.

Det har funnits en global rörelse på sociala medier som uppmanat irländare som bor i andra länder att åka hem och rösta under parollen Going home to vote - åker hem för att rösta. Det verkar de ha gjort i stora skaror.

– Det är underbart, jag önskar bara att det hade hänt för 50 år sedan, så att jag varit 21 istället för 71 som jag är nu, säger David Morris.