Lund/Wien

Måns svensk hjälte i Wien

1:22 min

Sverige får anordna Eurovision Song Contest nästa år. Lundasonen Måns Zelmerlöw vann årets upplaga, och klockan 18 i morgon kommer han till Stortorget i Lund för att ta emot lundabornas hyllningar.

Som bidrag nummer tio tog Måns Zelmerlöw och hans streckgubbe plats på scenen i Wien inför tusentals jublande fans i arenan och miljoner tv-tittare och radiolyssnare.

– Jag tror Måns charmade arslet av Europa, sade Sveriges Radios bisittare Björn Kjellman efter Zelmerlöw's framträdande.

Så fort han lämnade scenen skickade han en hälsning till fansen via sitt Instagram-konto.

– Hej Sverige! Jag är superglad och kunde verkligen njuta och ha så kul som jag ville. Jag tror att allt satt. Nu blir det en spännande väntan, säger han.

Ett par timmar senare stod Zelmerlöw från Lund som segrare av Eurovision Song Contest med 365 poäng. Det ryska bidraget med Polina Gagarina kom tvåa med bidraget "A Million Voices", som fick 303 poäng av rösterna. Italien slutade trea.

– Jag är extremt glad. Jag vill tacka alla som röstat på mig. Vi är alla hjältar oavsett vad vi tror på eller vem vi älskar, säger Måns Zelmerlöw från scenen.