Kristianstad svenska mästare för första gången på 62 år

0:47 min

Mer än 60 års väntan på ett nytt SM-guld är över. IFK Kristianstad vann finalen mot Alingsås med 28-25, och tog sin första SM-titel sedan 1953. Markus Olsson gjorde elva mål för Skånelaget.

– Så jäkla gött, nu ska vi fira, säger Markus Olsson till Radiosporten.

Det blev en mäktig final i ett fullsatt Scandinavium, med 12 312 åskådare. Orangeklädda Kristianstad-supportrar var i överläge på läktarna, men det fanns gott om Alingsås-fans i blått också. Allt viktigt som hände på planen hälsades med jubel från någon av sidorna.

Första halvlek var en spelmässigt tuff och jämn holmgång. Ställningen i paus var 14-14. Landslagets vänsternia Markus Olsson dominerade i Kristianstads anfall, med sex mål på lika många skott.

Flera bra räddningar av målvakten Leo Larsson fick också fart på de skånska fansen.

– Vi gav inte upp, vi har en stor bredd i laget och springer på i 60 minuter och det tror jag avgör i dag, säger Leo Larsson.

Alingsås offensiva styrka är kontringarna. Västgötarna fick ingen större utdelning i det spelet före paus.

När andra halvlek började ryckte Alingsås till 18-15. Men Kristianstad vände till ledning med 21-18 efter drygt tio minuter, även nu med Markus Olsson som offensiv ledargestalt.

Alingsås såg stressat ut ett kort tag, men samlade sig och kvitterade till 24-24.

Kristianstad ryckte till 26-24. Sedan missade Alingsås flera avslut i rad, bland dem en straff i ribban. Med 2.20 kvar att spela gjorde Markus Olsson sitt elfte mål, som betydde 27-24.

– De har ett lite bättre målvaktsspel än oss och så har de Markus Olsson, han var brutal i dag, säger Alingsås tränare Mikael Franzén efter finalen.