Politiska kartan ritas om i Spanien

1:52 min

I Spanien har väljarna möblerat om i det politiska landskapet efter söndagens region- och lokalval. Det nybildade vänsterradikala Podemos har gjort ett starkt val.

– Det är en magisk och historisk kväll, sa partiledaren Pablo Iglesias om Podemos framgångar. De stora städerna är en motor för förändring.

Podemos bildades för drygt ett år sedan och har gjort starka val i bland annat Madrid, Barcelona och Valencia.

Resultatet i Barcelona betraktas som ett bakslag för självständighetsrörelsen där. Spanjorerna valde både regionparlament och borgmästare.

Det nya vänsterpartiet Podemos och nya mittenpartiet Ciudadanos äter sig alltmer in i maktens korridorer. Båda partierna har kritiserat korruptionen i landet och lovar lösningar för den höga arbetslösheten. Politiska kommentatorer pratar om en revolution och en brutal förändring i spansk politik.

Tvåpartisystemet kan nu splittras upp. Det har dominerat spansk politik efter diktatorn Francos död på 1970-talet.

Högerpartiet Partido Popular, som sitter i regering, förlorar positionen med egen majoritet i många regioner. Resultatet ser ut att bli det sämsta sedan 1991, korruptionsskandaler och åtstramningspolitiken kan vara förklaringar.

Nu ska olika koalitioner snickras ihop i spanska städer och regioner. Valet betraktas som en stark temperaturmätare inför parlamentsvalet senare i år.