Lycksele

Arkeologer: Vi behöver allmänhetens hjälp

1:33 min

Lycksele är en arkeologisk guldgruva. Det hittats en 8000 år gammal boplats och hällmålningar i centrala stan. Än har inte arkeologerna hittat allt, så tyvärr riskerar fornlämningarna att förstöras. 

Eftersom forskarna inte hittat allt lär de nu ut vad allmänheten ska tänka på när de rör sig i naturen. Jans Heinerud på Västerbottens Museum guidar en grupp utanför Lycksele. 

– Man ska leta efter förändringar som inte är naturliga, säger Jans Heinerud. Förändringar som är gjorda av människor alltså. Det är väldigt bra om så många som möjligt vet hur det såg ut på en stenåldersboplats. Då kan vi få tips och det är jättebra.

För ett otränat öga kan det var svårt att se att sänkan i marken är grunden till en stenåldershydda, därför gör Jans Heinrud sådana här studieutflykter med dem som vill veta hur man ska leta. Och det kan ge bra resultat. Som när hällmålning hittas på ett stort klippblock i Bratten utanför Lycksele 2012 av en skogstjänsteman under en skogsavverkning.

– Vi har haft kurser för skogstjänstemän och det kanske var så att man tagit åt sig av det, säger Jans Heinerud.

Lycksele är ovanligt rikt på gamla boplatser å många föremål har hittas i området. Men risken är om de inte upptäcks att fornlämningar och då ett stycke av vår historia går förlorat.