Lösögonfransar kan göra oss sjuka

4:07 min

Det har blivit allt vanligare att göra ögonfransförlängningar, där syntetiska strån klistras på de egna ögonfransarna. Men de som jobbar med det här riskerar att få allvarliga besvär.

Det senaste året har flera personer kommit till arbets- och miljömedicinkliniken i Lund. En av dem är frisören Frida, som av hänsyn till sin arbetsplats inte vill ha med sitt riktiga namn.

– Min näsa började rinna under behandlingarna, och jag var tvungen att gå ifrån. Jag hade svårt att andas under kvällarna, svårt att sova och jag kände mig inte riktigt frisk. Det pep i bröstet på kvällarna, och ibland kunde det även göra det på salongen. Det är inte konstigt att man blev extra hängig och kände sig trött, säger hon.

En snabb sökning på nätet visar att det finns gott om frisör- och skönhetssalonger i Skåne som erbjuder ögonfransförlängning. Behandlingen går ut på att mellan 50 och 80 syntetiska fransar per öga klistras på kunden egna ögonfransar, och efter några veckor behöver fransarna fyllas på igen.

Att det här är en växande trend har arbets- och miljömedicin i Lund fått erfara.

– De här fransstylisterna är en ny yrkesgrupp som har kommit till vår klinik, och den första patienten hade vi för lite drygt ett år sedan. Hittills har vi utrett tre fall, och vi har någon ny patient på gång, säger Maria Hedmer, yrkeshygieniker på arbets- och miljömedicin i Lund, som är en del av labmedicin i Region Skåne.

– De har utvecklat besvär med rinnande, kliande näsa och nysningar. De har fått hosta och utvecklat astma. Vissa av dem har också fått hudbesvär med kliande, röda utslag med blåsor i till exempel ansiktet eller på händerna, säger specialistläkaren Katrin Dierschke.

Hur allvarliga är de här symptomen?

– En obehandlad astma kan vara mycket allvarlig. Man kan få svårt att andas, och man kan även få besvär av andra ämnen i vardagslivet, till exempel kan man få svårt att andas i kontakt med starka dofter som parfymer.

Det som utlöser besvären är härdplasten cyanoakrylat som finns i limmet. Kunskapen i branschen om riskerna är liten, och de flesta känner inte heller till att personer som jobbar mycket med de här ämnena enligt lag måste genomgå återkommande läkarundersökningar. Från den första juni gäller det alla som jobbar mer än 30 minuter i veckan med ämnena. Om man redan har besvär med astma, så är det inte tillåtet att exponeras överhuvudtaget.

De som jobbar med ögonfransförlängning saknar så gott som alltid skyddsutrustning som punktutsug och andningsskydd, samtidigt som de andas in ämnet under lång tid, säger Maria Hedmer.

– Fransstylisten sitter och limmar frans för frans, och genom att använda de här limmerna så fäster fransen på någon sekund. En behandling tar två till tre timmar, och många jobbar enbart med detta och har kunder hela dagen. Då blir exponeringstiden väldigt lång för de här cyanoakrylaterna, säger hon.

Arbets- och miljömedicin i Lund har nu startat ett samarbete med klinikerna i bland annat Stockholm och Uppsala som också har sett samma typ av patienter. Målet är att sprida information till branschen för att öka medvetenheten om riskerna.

Även om faran är störst för dem som jobbar med ögonfransförlängning, så finns det signaler om att även kunder har drabbats av besvär.

– Ja, det har vi fått kännedom om. Kunderna får ofta besvär med röda, kliande ögon och kliande utslag på ögonlocken, säger Katrin Dierschke.

Frisören Frida valde att sluta jobba med ögonfransförlängning men hoppas att det i framtiden tas fram ett lim som är ofarligt.

– Jag vill ju självklart att allting ska utvecklas, och att det ska bli bättre för kunderna så att de känner sig säkrare. Vi som frisörer måste bli mer medvetna och få den här informationen, så att det inte går så långt som det har gått för vissa, säger hon.