Samordnare: Tiggeriförbud ingen lösning

2:08 min

Regeringens nationelle samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, vill inte ha tiggeriförbud som det i Salzburg i Österrike har infört.

Staden Salzburg i Österrike har infört ett förbud mot tiggeri på dagtid på de mest turisttäta gatorna och torgen. Men här i Sverige är regeringens nationelle samordnare, Martin Valfridsson kritisk till tiggeriförbudet i Salzburg och vill inte se sådana förbud i svenska kommuner.

– Om du ska förbjuda tiggeri måste du antingen kriminalisera att be någon om hjälp eller kriminalisera givandet. Jag tycker inte att det är en bra lösning, säger Martin Valfridsson.

Men det är inte bara i Österrike, som kommuner velat införa förbud mot tiggeri. Norska Arendal och Lillesand införde tiggeriförbud förra året, men Arendal har redan avskaffat det igen. Det har funnits ett tryck från kommuner även här i Sverige att införa kommunala förbud mot tiggeri:

– Ja, det har ju funnits och det har ju till och med försökts, säger Martin Valfridsson.

Det var Sala kommun som försökte införa ett tiggeriförbud 2011, men det stoppades av länsstyrelsen, i Västmanland.

– Men jag tror inte att vare sig nationella eller kommunala tiggeriförbud är lösningen. Ett kommunalt förbud riskerar ju att leda till att man knuffar utsatta människor över kommungränser. Jag tror inte det är rätt sätt att hantera en så utsatt grupp.

I Sala stod alla partier bakom tiggeriförbudet. Tanken var att polisen skulle definiera vad som är tiggeri. Undantag fanns för "allmänna insamlingar till välgörande ändamål eller traditioner såsom påskkärringar".

Men länsstyrelsen menade att ett tiggeriförbud vara en för stor inskränkning i den enskildes frihet och det ansågs inte nödvändigt för att upprätthålla säkerheten på offentlig plats. Länsstyrelsen menade också att det skulle bli svårt för polisen att dra gränsen för vad som är tiggeri.

Mätningar som Aftonbladet gjorde, dels efter riksdagsvalet och dels i slutet av mars, visade att stödet för ett tiggeriförbud har ökat kraftigt på den korta tiden - från 36% till 49%. Uppgifter som inte förvånar Martin Valfridsson:

– Jag är väl inte så förvånad, alla känner frustation, men jag tror inte på att kriminalisera utsattheten eller givmildheten, snarare kriminalisera människohandeln.

För Martin Valfridsson, i grunden jurist, är det också en principfråga:

– Att be en annan människa om hjälp, det kan inte vara något som vi ska använda straffrätt för, och inte heller att försöka lindra nöd. Så jag tycker inte det där är någon bra idé, säger Martin Valfridsson.