Här är Nordmark-Nilssons eget sparkpaket för landstinget

Den tidigare landstingsdirektören och nuvarande gruppledaren för Centerpartiet, Anna-Stina Nordmark-Nilsson har tittat på samtliga verksamheter under landstingets paraply - och där hittat 450 miljoner kronor som går att spara.

I förra veckan presenterade landstingsledningen ett minst sagt rejält sparpaket som ett sätt för få rätsida på landstingets ekonomi. Men de aviserade besparingarna på 90 miljoner kommer inte att räcka.

Nu ger sig också oppositionen in i leken.

– Det är inte framgångsrikt att lägga ett generellt spar på hela verksamheten, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson till P4 Norrbotten. 

I Centerpartiets förslag till besparingar ska 150 miljoner tas inom sjukvården, utan att minska personalstyrkan. Med en total översyn in i minsta detalj kan man identifiera vem som gör vad, men också hitta verksamheter som är överfinansierade och underfinansierade.

De stora besparingarna - 300 miljoner kronor - finns i landstingets övriga verksamheter. Då handlar det om kultur, näringsliv och regional utveckling, försäljning av fastigheter och it.

Anna-Stina Nordmark-Nilsson tar upp tråden i det förslag som den rödgröna majoriteten och tjänstemännen lagt fram, sedan lägger hon till egna detaljer och lånar förslag från Folkpartiet och Moderaterna. Hon friar både åt höger och åt vänster.

– Vi får strunta i det partipolitiska. I det läge landstinget befinner sig måste vi göra blocköverskridande överenskommelser, ta i hand på vissa saker, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.