Sju spadtag invigde arenabygget i Eskilstuna

1:57 min

Idag tog barn och ungdomar från Eskilstunas ungdomsidrott det första spadtaget vid arenabygget, tillsammans med socialdemokraterna Jimmy Jansson och Mona Kanaan.

Handbollsspelaren Isak, basketspelaren Evelina och innebandyspelarna Ellen och Joel var med och greppade spadarna när bygget invigdes idag.

– Det känns kul. Arenan blir stor, säger Joel Johansson från Eskilstunas innebandyförening IOF.

Bygget av arenan, som ska rymma 3 700 sittplatser, har blivit uppskjutet i nästan ett år, bland annat på grund av överklaganden av detaljplanen.

– Jag tror jag känner likadant som de flesta Eskilstunabor som har följt den här resan. Äntligen kommer den på plats, det har varit en lång resa och det känns jättebra, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Just nu saneras marken efter rivningen av industrifastigheten som stod här, och bygget av själva arenan påbörjas i juni.

Bygget beräknas kosta 361 miljoner kronor och i april år 2017 ska arenan stå klar.

Driftskostnaden beräknas öka med ca 30 miljoner kronor per år för det nya badhuset och den nya arenan jämfört med idag, men kommunen har inte gjort några glädjekalkyler som bygger på att utgifterna kompenseras genom andra intäkter, enligt Jimmy Jansson.

– Vi har lärt av andra kommuners misstag och har skapat kalkyler som bygger på worst case scenario, alltså hela ekonomin bygger på att vi knappt har några intäkter överhuvudtaget och det är inte realistiskt att tro, säger Jimmy Jansson.