Peru: Flera döda i protester mot gruva

1:28 min

I södra Peru har fyra personer dött och runt 200 skadats i protester mot planerna på att anlägga en stor koppargruva i södra delen av landet -  ett projekt som drivs av ett mexikanskt gruvbolag där svenska AP-fonderna har investeringar.

I en video på en peruansk nyhetssajt berättar flera kvinnor om hur deras män, söner och bröder ryckts upp mitt i natten och förts bort av polis.

– När jag öppnade dörren stod det 50 poliser utanför och skulle arrestera min man, säger en av dem.

Minst 12 personer ska ha gripits, anklagade för att ha organiserat protester och vägblockader runtomkring staden Arqueipa i södra Peru.

Lokalbefolkningen har i flera månader demonstrerat mot planerna på att anlägga en koppargruva i området, ett projekt som drivs av företaget Southern Copper. Huvudägare i Southern Copper är det mexikanska gruvbolaget Grupo Mexico, som flera svenska AP-fonder har investerat i.

Bönder i området är oroliga för att koppargruvan kommer förstöra vattenreserver och jordbruksland, och lyckades efter omfattande protester stoppa gruvplanerna när de först offentliggjordes 2011. När bolaget för ett par månader sedan meddelade att man tänker återuppta projektet väcktes protesterna till liv.

Hittills har fyra människor dött och runt 200 skadats, och regeringen har nu utfärdat undantagstillstånd och skickat in militär. Bland lokalbefolkningen är oron stor över att undantagstillståndet kommer användas som förevändning att tysta gruvans kritiker.