Österrike hyser flyktingar i tältläger

2:24 min

I Österrike tvingas 100-tals asylsökande bo i tillfälliga, och omdiskuterade tältläger i städer som Salzburg och Linz. Det kommer fler flyktingar än på länge till landet, och regeringen och delstaterna inte fått fram tillräckligt många asylboendeplatser. 

– Jag vill inte säga om jag tycker detta är bra eller dåligt, det får ni avgöra.

Det säger Kenan Safar som flytt från krigets Syrien och som för några dagar sedan flyttade in i det nya tältlägret för asylsökande strax utanför Salzburgs berömda barockcentrum. Han vill inte klaga betonar han, han är mest tacksam för att slippa kriget.

– Jag kan inte säga att jag inte vill bo här, jag har ju ingenting kvar längre, säger han.

Kenan Safar är 30 år gammal och tillsammans med ett hundratal andra flyktingar bor han nu i ett av de omtalade tältlägren i Österrike.

– De har sagt att vi maximalt behöver stanna här en vecka, säger en annan av flyktingarna, Adam, som flytt från Irak.

Det bor åtta personer i varje tält, de har varsin säng, får mat tre gånger om dagen i det närliggande polishuset. Under hela den gångna helgen ösregnade det och var kallt, och värmeaggregaten fungerade inte som de skulle i alla tälten. Bilder på flyktingar som frös och gick omkring i vattenpölar kring tälten spreds i österrikiska medier.

– Förvånad, ja, nästan chockad, att det inte går att hitta en bättre lösning, säger Dominik Biber i ett av grannhusen till lägret.

Under de senaste veckorna har det kommit allt fler asylsökande till Österrike och politiker och myndigheter verkar överrumplade. Den österrikiska inrikesministern, som fattade beslut om att upprätta tältlägren skyller på att delstater och kommuner inte erbjudit tillräckligt många lokaler. Lokalpolitikerna å sin sida beskyller regeringen för dålig planering och bristande information.

Flera österrikiska medier talar om att det är skam att resultatet av politiskt käbbel nu blivit tältläger för de asylsökande istället. Men alla håller inte med om den kritiken.

– Om jag hade kommit från ett krigsdrabbat land och fått mat och skydd, så hade jag inte haft några problem med att bo i ett tält i några veckor, säger en anonym granne till tältlägret.

Adam, Kenan och de andra flyktingarna i lägret hoppas inom kort komma till riktiga boenden. Och Adam riktar en uppmaning till de europeiska länderna:

– Förbered er på att det kommer komma många fler flyktingar, säger han.