Nytt bakslag för regeringen i välfärdsfrågan

2:21 min

För en stund sen kom beskedet att finansutskottet vid sitt möte på förmiddagen fattat beslut om ytterligare ett tillkännagivande till regeringen från riksdagen som rör vinster i välfärden. Detta efter att Sverigedemokraterna meddelat att de stödjer Alliansens krav på en ny utredning på vinster i välfärden. Så här säger moderaternas Ulf Kristersson om beslutet.  

– Min bild är att regeringen är ganska mån om att leva upp till tillkännagivanden. Det är inga tips från riksdagen, vi skriver inte fast sista kommatecken, men det är verkligen inga tips, det är beslut som riksdagen fattar och som regeringen ska gör något åt. Men jag har inga skäl att tro att de inte kommer att följa beslutet, säger Ulf Kristersson (M).

Är ni nöjda?

– Ja, i en svår situation är vi nöjda. Jag tycker att det är djupt beklagligt att den här Vänsterparti-influerade utredningen nu ligger. Den lägger en blöt filt över svenskt välfärdsföretagande i en tid då vi behöver mer seriösa företagare, säger Ulf Kristersson (M).

Frågan om vinster i välfärden är en ideologiskt viktig fråga som fanns med under valrörelsen. Regeringen samarbetar med Vänsterpartiet som gjort vinster i välfärden till en av deras viktigaste frågor. Att det nu kom ett tillkännagivande från finansutskottet kan ses som ett tjuvnyp på regeringen.

Men i praktiken är regeringen inte tvungen att följa beslutet. Tillkännagivanden är uppmaningar till regeringen att göra det riksdagen säger och innebär en större eller mindre prestigeförlust för regeringen, beroende på frågan .

Finansutskottets beslut innebär att det finns klart över hundra tillkännagivanden till regeringen från riksdagen. I höstas tvingades regeringen dra tillbaka sin första stora proposition om vinster i välfärden, om vårdval i primärvården, sedan lagrådet sablat ner förslaget och Alliansen och SD satt stopp för den.

Trots att Sverigedemokraterna kommer att stödja Alliansens krav på ny utredning på vinster i välfärden, kommer regeringen inte att backa från sin linje. Civilminister Ardalan Shekarabi (S):

– Nej, vi är inte beredda att ta bort några frågor från utredningen. Vi har en skyldighet gentemot medborgarna att ta fram ett regelverk som säkerställer kvaliteten i välfärden. Och då måste alla frågor utredas, säger Ardalan Shekarabi (S).

Vänsterpartiets Ulla Andersson reagerar så här på att Sverigedemokraterna stödjer alliansens krav:

– Sverigedemokraterna är ett extremhögerparti, så inte är jag förvånad över att de springer riskkapitalisternas intressen heller, inte alls. Men jag tror att det är många som är besvikna på dem eftersom det finns en stor folklig majoritet för att pengarna ska gå till mormors omsorg och barns utbildning och inte till privata vinster i privata bolag, säger Ulla Andersson.