Ellen Bergström: Jag får många skambud om marknadsföring

3:03 min

Allt fler företag vill knyta Instagram-profiler till sig. Men det gäller för profilerna att vara tydliga med vad som är sponsrat innehåll. Och att inte sälja sig för billigt.

Ellen Bergström, med 166 000 följare på Instagram, är en av de som ibland tar betalt för att göra reklam för produkter. Då är hon alltid noggrann med att skriva ut att det är sponsrat innehåll.

– Det gör jag för att lagen säger det och för att jag vill vara tydlig mot mina läsare och vill att de ska veta det helt enkelt.

Alla vill inte betala

För Ellen Bergström handlar det om ett ett par samarbeten per månad i genomsnitt och hon väljer noga vilka företag hon pushar. Hon vill inte säga exakt hur mycket betalt hon tar för en bild, men tackar nej till många som hon tycker kommer med skambud.

– Många hör av sig och säger "Du kan få den här produkten och så kan du slänga upp ett par inlägg om det." Det går ju inte ihop sig. Det är ju reklam och det är klart att företagen måste betala för det.

"Vissa är unga och oerfarna"

Och att företag ser Instagram som en billig marknadsföringskanal är något som Kicki Norman har sett. Hon är chefredaktör för tidningen och sajten Daisy beauty och har mycket kontakt med unga personer i branschen.

– De här människorna som får skambuden ofta är unga och oerfarna och inte vet vad de kan ta betalt, säger hon. Jag brukar säga att om du får ett erbjudande så ska du lägga på en nolla och halvera det. Det vill säga att om någon erbjuder 800 kronor så lägg på en nolla så det blir 8 000 och halvera det så blir det 4 000. Det är vad du ska ha betalt, säger hon.