Ny lag hotar människorättsorganisationer i Ryssland

1:24 min

En rad internationella organisationer riskerar att förbjudas i Ryssland. Redan nu finns en lista upprättad över ovälkomna organisationer, däribland Amnesty och Human Rights Watch. Men ryska ombudsmannen för mänskliga rättigheter säger att lagen strider mot rysk författning.

Den nya lagen ger ryska riksåklagaren och utrikesministeriet rätt att förbjuda utländska och internationella organisationer i Ryssland.

I helgen skrev presidenten under lagen - trots att ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Ryssland, Ella Pamfilova, kritiserar lagen.

Hon säger att den står i strid med rysk författning och att riksåklagaren får makt att ta beslut utan någon rättegång eller möjlighet att överklaga.

Men redan nu finns en lista på organisationer som lämnats till riksåklagaren från en parlamentsledamot från det populistiska LDPR.

Amnesty, Human Rights Watch, Memorial, Transparency International och Carnegie centret bör förbjudas, hävdar han.

Lagen är luddigt skriven och kan även drabba den som arbetar för organisationer som stämplas som ovälkomna. Den sägs skydda landet från organisationer som hotar ordning, försvar och rysk säkerhet.

Möjligheterna för internationella eller ryska organisationer att arbeta med till exempel människorättsfrågor är redan hårt kringskurna i Ryssland. Om de har utländskt stöd måste de lista sig som utländska agenter.

Initiativtagarna till lagen hävdar att den är ett svar på västs sanktioner mot Ryssland och ett sätt att stoppa västs attacker mot Kreml.