Greker tar ut sina pengar - för säkerhets skull

2:39 min

I det skuldtyngda Grekland är det många som oroar sig för framtiden. Det varnas för konkurs om inte landet får nya nödlån. Atenbon Natalie Makridou är en av dem som tagit ut sina sparpengar från banken.

– Jag har ingen särskilt hög inkomst att skydda, säger hon och tillägger att hon har tagit ut drygt 9 000 kronor som hon förvarar hemma om något dramatiskt skulle hända.

Och Natalie Makridou är inte ensam. Enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's har det grekiska banksystemet förlorat nära 280 miljarder kronor sedan i december och det finns de som nu varnar för att någon form av kapitalkontroll kan vara på gång för att hindra att ännu mer pengar lämnar det grekiska banksystemet.

Natalie Makridou har ett fast jobb, hon arbetar på en bank, men säger att hon ändå undrar varje månad om lönen ska betalas ut.

I dag fortsätter förhandlingarna mellan Greklands nya vänsterregering och långivarna: Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och Internationella valutafonden, IMF, om utbetalning av den sista delen av det nödlån som räddat den grekiska ekonomin de senaste åren.

Men för att låna ut mer pengar kräver man fortsatta ekonomiska reformer, bland annat på arbetsmarknaden och i det grekiska pensionssystemet, och där är man inte överens.

I söndags sa inrikesminister Nikos Voutsis att utan mer pengar kommer Grekland inte klara av att betala tillbaka de nära 15 miljarder kronor som man är skyldig IMF nästa månad. Den första återbetalningen ska ske nästa fredag, 5 juni.

Men enligt hans regeringskollega, finansminister Yanis Varoufakis kommer det inte bli tal om någon utebliven betalning eftersom en uppgörelse med långivarna ska vara färdig till dess.

Tonläget i förhandlingarna har varit högt - vänsterradikala Syriza vann valet i januari med löften om ett slut på åtstramningspolitiken som gjort många greker fattiga och arbetslösa och den linjen har man hållit fast vid.

Men Atenbon Natali Makridou tycker att en uppgörelse borde ha varit klar för länge sedan.

– Regeringen skulle ha varit mer realistisk, mindre visionär, säger hon.

På en gågata i Aten rullar Nikos Kanelopoulous långsamt fram sitt positivspel som han ärvt av sin pappa och säger att det värsta som kan hända är att vi lämnar euron.

– Men än sen då, de vanliga människorna har ändå så lite att förlora, säger Nikos Kanelopoulous.