17 lammungar dödades av örn på Gotland i fjol

1:49 min

Lammbonden Maud Fyrenius har själv sett örn ta lammungar. Och att inga lamm togs av örnar på ön 2014 som LRF:s styrelse hävdar, det stämmer inte. Istället konstaterades 17 örndödade lammungar.

Idag behandlar LRF:s förbundsstämma en motion om skyddsjakt på örn. LRF:s styrelse har sagt nej, och pekar på statistik från viltskadefonden där inte ett enda fall av örntagna lammungar rapporterades från Gotland i fjol.

Men den statistiken stämmer alltså inte. Och lammbonden Maud Fyrenius vid Nors i Hall har själv varit vittne till hur örnen tagit lammungar.

– Vi har suttit och sett när örnen går ner och slår ett lamm, säger hon.

Klart är att antalet örnar har ökat på Gotland på senare år. Det har samtidigt lett till att på flera håll främst på norra Gotland finns bönder som fått lammungar dödade av örn.

– Vi har ingen lust att föda upp lamm för att mata örn. Om vi ska ha så mycket örn, kanske man ska ordna foderplatser åt dem, säger Maud Fyrenius.

Den situationen har lett till att LRF Ungdomen lämnat in en motion till riksstämman med krav på att man ska få ha skyddsjakt på örn. Något som styrelsen sagt nej till, bland annat med hänvisning till att inte ens på Gotland som är det örntätaste området i landet så har det rapporterats in några örndödade lammungar det senaste året, men det stämmer alltså inte.

Men Maud Fyrenius är inte säker på att hon vill ha jakt på örn, trots allt.

– Vi har alltid varit stolta över våra örnar här, men jag tror de har svårt att hitta mat, säger Maud Fyrenius.