Parfymfri dag ska sprida kunskap om överkänslighet

2:11 min

Många svenskar är överkänsliga mot kemikalier som finns i parfymer och för att uppmärksamma problemet arrangerar Mögel- och kemikalieskadades riksförbund en parfymfri dag.

Torsdagen den 28 maj är det den årligt återkommande Parfymfria dagen då handikapporganisationer i de nordiska länderna uppmanar alla att avstå från att använda parfymerade produkter. Detta för att öka kunskaperna om det som på svenska kallas för kemisk intolerans (MCS) som innebär att man blir sjuk av kemikalier som till exempel finns i parfym.

– Det har ju blivit lite av en grej att vi säger att man ska vara parfymfri under en dag men självklart vill vi att man ska tänka till kring valet av hygienprodukter alla dagar, säger Lisa Billö vid Mögel- och kemikalieskadades riksförbund.

MCS drabbar ofta den som har varit utsatt för kemikalier eller mögel under en lång tid och kan uttrycka sig på olika sätt. Lite drygt 3 procent av Sveriges befolkning lider av allvarliga besvär, enligt Mögel- och kemikalieskadades riksförbund, men det är inte ovanligt att man är drabbad utan att veta om det eftersom symptomen kan liknas vid en vanlig influensa. Det kan handla om hosta, trötthet, feber, yrsel och illamående.

Lisa Billö menar att kemisk intolerans ställer höga krav på omgivningen. Att arbetskamrater, familj och vänner använder parfymfria produkter är en nödvändighet för att man ska må bra, och hon tror att det är många som inte tänker på hur mycket parfym de egentligen använder.

– Det är många som inte tänker på att parfym finns i så många produkter. Det är inte bara det att man sprutar på sig parfym när man vill lukta gott utan parfym finns i tvättmedel, sköljmedel, tvål och deodoranter, men det finns också jättemånga bra parfymfria alternativ, säger hon.

Lisa Billö och hennes familj utvecklade MCS efter att ha bott i ett mögelskadat hus och snart upptäckte de att kunskaperna om det familjen gick igenom var bristfälliga, både inom vården och i samhället. Parfymfria dagen är bara en del i det arbete som Mögel- och kemikalieskadades riksförbund driver för att öka kunskaperna och inspirera fler att använda oparfymerade produkter och det viktiga är att fortsätta berätta hur det är att leva med MCS.

– Ganska snart upptäckte vi att det inte fanns så mycket kunskap så vi kände att vi behövde bilda en patientförening för att samla oss. Det är så många som är drabbade och vi vill berätta om det här, säger Lisa Billö.