Tjejerna i fotbolls-VM måste bevisa att de är tjejer genom intyg

1:33 min

Snart är det dags för fotbolls-VM i Kanada och spelarna måste bevisa att de är kvinnor för att få vara med och spela. 

Det är ett krav från Fifa att alla kvinnliga spelare ska kunna bevisa att de är kvinnor.

Enligt den tyska tidningen Bild grundar sig det här kravet i att tre spelare från Ekvatorialguinea misstänktes vara män under VM i Tyskland 2011.

Svenska landslaget fick fylla i intyg

Det svenska landslaget ser inte det här som en stor grej. Landslagsläkaren Mats Börjesson berättar för P3 Nyheter att de kryssade i en ruta om att deras spelare alla är kvinnor utan att behöva göra några tester.

Linnea Danielsson och Alice Tolvers Hamberg är båda fotbollsspelare och pluggar på Stockholms idrottsgymnasium.

– Jag tycker att det är väldigt skevt. Eftersom männen inte behöver göra det när de ska spela VM, säger Alice Tolvers Hamberg och Linnea Danielsson lägger till:

– Det känns som att vi hela tiden måste bevisa oss, att vi är bra och kan klara det här trots att vi är tjejer. Det skulle kännas väldigt förminskande om jag var tvungen att lämna in ett sånt intyg varje gång jag skulle spela match.

"Normföreställning om att killar är bättre"

Intygen som alla länder fått lämna in lämnas in samtidigt som intygen på att spelarna är friska. Linnea Danielsson och Alice Tolvers Hamberg har sina misstankar om vad FIFAs krav kan bero på.

– Det finns en normföreställning om att killar är bättre än tjejer på fotboll och det är där själva grundproblemet ligger. Och om någon är väldigt bra kan folk börja misstänka att hon har ett annat kön, Alice Tolvers Hamberg och avslutar:

– När man säger att man spelar fotboll så blir folk ofta väldigt förvånade. De blir ju positivt förvånade så de kanske inte är en kränkning, men hade jag varit kille hade de inte blivit förvånade alls.