Riksdagen positiva till rökförbud på uteserveringar

Majoriteten av riksdagen är positiva till att förbjuda rökning på uteserveringar. Utredningen kommer vara helt klar i mars nästa år.

För tio år sedan blev det förbjudet att röka inne på svenska restauranger och krogar. Det här rökförbudet kan börja gälla även på uteserveringar och just nu är majoriteten av de politiska partierna positiva.

"Rökningen har minskat"

Flera organisationer har gått samman för att få igenom projektet "Rökfritt Sverige 2025". Sen rökförbudet som gäller för krogar och restauranger infördes har de som röker dagligen minskat från 16 till 10 procent. Målet med kampanjen är att få ner siffran till 5 procent. 

Men för att minska användandet av tobak i Sverige krävs det mer resurser och en politisk vilja. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström är positiv till "Rökfritt Sverige 2025" och när SVT Nyheter Väst ringde runt till riksdagspartierna för att höra efter vad de ansåg var majoriteten positivt inställda till förslaget.

"Politikerna är positiva till förslaget"

Enligt undersökningen från SVT Nyheter Väst var bara Kristdemokraterna kritiska till förslaget, som ansåg att sunt förnuft bör räcka. Fyra partier ville inte uttala sig men Moderaterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna var positiva.

Det innebär att en majoritet av riksdagen är positiva till att förbjuda rökning på uteserveringar. Utredningen på rökförbudet förväntas vara klart senast den 1 mars nästa år, därefter är det upp till politikerna att fatta ett beslut.