Så ska Finlands ekonomi komma på fötter

1:59 min

Hårda sparåtgärder och sänkta skatter. Nu har de finska regeringsförhandlingarna mellan Centern, Sannfinländarna och Samlingspartet avslutats och för några timmar sedan presenterades det program som ska få den finska ekonomin på fötter igen.

– Det här programmet är ett trovärdigt program. Vi har tagit svåra beslut, men vi har gjort det här tillsammans, sa avgående statsministern Alexander Stubb på en presskonferens i dag.

Smärtsamma men nödvändiga ekonomiska beslut som kommer att drabba alla finländare. Det var budskapet när de tre regeringsbildarna i dag presenterade Finlands politik de kommande fyra åren.

Det är efter långa och intensiva förhandlingar som den blivande statsministern Centerns Juha Sipilä, Samlingspartiets Alexander Stubb och Sannfinländarnas Timo Soini nu lyckats enas om ett gemensamt program som man hoppas ska få Finlands krisande ekonomi att vända uppåt igen.

Nedskärningar på totalt fyra miljarder euro ska göras fram till år 2019 och sparpaketet innehåller bland annat indexfrysningar och mindre utvecklingsbistånd.

– Varför gör vi det här i det här programmet? För att jobba på vårt välfärdssamhälle, för att ge gemene finländare framtidshopp och för att jobba för ett öppet, tolerant Finland, sa Alexander Stubb.

Både arbetslösa och barnfamiljer kommer att känna av sparåtgärderna, förklarade regeringsbildaren Juha Sipilä på eftermiddagens presskonferens. Likaså att svåra beslut måste fattas inom utbildningen och att förskolegrupperna kommer att bli större.

Sipilä presenterade även fördelningen av minsterposterna. Det blir 14 ministrar i den nya regeringen mot dagens 17.

– Jag blir själv statsminister, Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb blir finansminister och Sanfinländarnas Timo Soini blir Europa- och utrikesminister, sa Juha Sipilä.

Den nya regeringen utnämns på fredag och inleder sitt arbete på måndag.