Ny köttguide vill få oss att äta mindre kött

3:42 min

Vi borde äta mindre men bättre kött. Det var huvudbudskapet när Världsnaturfonden presenterade sin första Köttguide. Stjärnkocken Paul Svensson håller med.

Att minska på köttportionen är något som stjärnkocken Paul Svensson redan arbetar med medvetet. Det är grönsakerna som är grunden för hans matlagning, säger han. 

– Då blir det inte heller lika viktigt med volymen av kött. Som i vårt fall säljer vi växträtter och sedan kan man köpa till protein om 100 gram. Och också markera att det räcker med 100 gram. Det är kvaliteten och ätupplevelsen och mervärdena i varan som är det intressanta, inte volymen, säger Paul Svensson.

Paul Svensson, som lagat mycket mat i tv och som nu driver den mycket rosade restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm. Den ligger strax nedanför oss på Stadsgårdskajen, där vi står uppe vid Katarinahissen, med svindlande vacker utsikt över Stockholm, och med solen stickande i ögonen, för att följa presentationen av Världsnaturfondens nya Köttguide.

Sedan 2002 har organisationen presenterat sin Fiskguide, med rekommendationer om vilka fiskar det går att äta och vilka som man ska undvika. Köttguiden följer i samma spår. Här listas olika typer av kött efter sin påverkan på klimatet, biologisk mångfald, på utsläppen av bekämpningsmedel och hur man tar hänsyn till djurens välfärd. Men Världsnaturfondens viktigaste budskap handlar ändå om mängden kött vi äter.

– Vi äter ungefär ett kilo i veckan idag och det har dubblerats sedan 70-talet och vi skulle vilja se en nivå som är tillbaka till den nivå vi hade på 70-talet, det vill säga 500 gram tillagat kött i veckan och det motsvarar ungefär två till tre portioner och några smörgåsar med köttpålägg, säger Anna Richert på Världsnaturfonden och en av de som står bakom Köttguiden.

Är det en hållbar nivå?

-- Det är ett gott steg på väg mot hållbarhet.

Mattias Dernelid jobbar på Fällmans kött, som levererar kött till restauranger, och han tycker inte att det finns någon motsättning mellan köttbranschens intressen och Världsnaturfondens uppmaning att minska köttkonsumtionen till häften. Vi måste börja prata kvalitet, menar han, och - trots att svenska köttproducenter tappat marknadsandelar det senaste årtiondet - är han mycket kritisk mot de som vill försämra de hårdare svenska djurskyddsreglerna för att kunna konkurrera.

– För mig är det precis tvärtom. Att det är precis de här djurskyddsreglerna som gör att vi kan sälja svenskt kött, med ett enda ursprung, det vill säga svenskt. Därför att vi redan har ett regelverk som är bäst i världen, som ger en grundkvalitet på alla råvaror, oavsett köttslag. Det vi har varit dåliga på är att få ut det här värdet av de som ska betala i slutänden. Men det har vi bara oss själva att skylla. Det kan man inte skylla på någon annan i världen. Och det äger rum en jättetydlig omsvängning nu att både konsument, men framför allt restaurangerna är beredda att betala för den svenska djurskyddslagstiftningen. Utan tvekan är det så. Allt annat är befängt, säger Mattias Dernelid.

Att det finns en trend mot större medvetenhet om kött, och köttets kvalitet och ursprung, håller också kocken Paul Svensson med om. Men mycket återstår, och i det arbetet kan Världsnaturfondens nya Köttguide fylla en viktig funktion, tycker han.

– Det råder en ganska stor förvirring när det gäller medvetna val för konsumenter. Det här är väldigt tydligt och väldigt enkelt att förhålla sig till, och kunna göra val. Det är egentligen det som det handlar om när man är ute i butikerna, att våga göra val, och inte bara se rött kött som rött kött, säger kocken Paul Svensson.