Rysk upptrappning nära Ukraina

2:25 min

Varje dag rapporteras nya dödsoffer från östra Ukraina, senast en ukrainsk soldat. Samtidigt pågår en rysk upptrappning bara några mil från Ukrainas östra gräns med stridsvagnar, militärfordon och tungt artilleri. Ukraina hävdar att det är början på en ny rysk invasion, men president Putins talesman avfärdar det.

En man filmar och räknar mer än 20 stridsvagnar av typen T-72 som forslas på ett järnvvägsspår nära staden Matvejev Kurgan mellan ryska Rostov vid Don och ukrainska gränsen.

Liknande rapporter har kommit de senaste dagarna från samma område några mil från Ukraina. Den brittisk-kanadensiska nyhetsbyrån Thomson Reuters reporter på plats har följt truppförflyttningarna. Hon har varit i området tidigare och kan jämföra.

På hennes bilder syns att flera av militärfordonen, som kör längs vägarna i området avidentifierats. De har varken registreringsskyltar eller de typiska ryska beteckningar som visar vid vilket regemente de hör hemma.

Även soldaterna hon ser har uniformer utan gradbeteckning eller annan identifikation. Precis som de "små gröna män" som rörde sig på Krimhalvön, som Kreml förnekade var ryska, men som senare presidenten själv sa hade varit utsända från Ryssland.

I Ukraina är oron stor om att det kommer en ny rysk invasionsvåg, så som skedde i augusti vid Iljovajsk förra året och i Debaltseve i februari. Vapenvilan sägs bara ha använts för att mobilisera och samla klart.

Men Kreml avfärdar all rysk inblandning och försvarsdepartementet vill inte kommentera uppladdningen så nära gränsen.

Enligt Reuters reporter är denna uppladdning tre gånger större än i mars då nyhetsbyrån också var i området.

De senaste fyra dagarna har fyra godståg rullat med minst 26 stridsvagnar, 30 lastbilar med luftvärnsbatterier av typen Uragan och ett oräkneligt antal soldater till Rostovregionen.

Samma reporter har också sett att vägen som leder till en obevakad gränsövergång mot Luhansk i Ukraina reparerats nyligen.

Även de ryska soldatmödrarnas ordförande i Moskva, Valentina Melnikova, har fått telefonsamtal från soldatfamiljer att deras söner fått veta att de ska skickas till Rostov och därifrån till Ukraina i slutet av maj.

Motsvarande trafik av tunga militärfordon har också synts de senaste dagarna i Ukraina, fordon med klar märkning och ukrainska flaggor.