Arkeologerna gräver vidare vid Sandby borg - tack vare stöd från vanligt folk

1:11 min

I dag startade de arkeologiska utgrävningarna igen vid Sandby borg på Öland. Det kan vara första gången i Europa som det görs, helt finansierat genom så kallad "crowdfunding", där vanligt folk fått skänka pengar till projektet.

Det var i december som den som ville kunde skänka pengar till projektet. Till tack får man en belöning.

– Ordet unikt blir lite uttjatat, men det här är banne mig unikt! säger Ludvig Papmehl-Dufay som är arkeolog på Kalmar läns museum och som är glad när P4 Kalmar träffar honom.

– Det är speciellt på många sätt, dels är det ju helt makalösa fynd rent föremålsmässigt, som vi har hittat här. Men sedan är det ju hela händelseförloppet också, det är en så ovanlig och unik situation arkeologiskt. Vi har liksom möjlighet att undersöka ett fruset ögonblick på det här sättet. Den här massakern, det fruktansvärda händelsen som har skett här har ju gjort att tiden har stannat, så vi är först på plats här, fortsätter han.

Hur många var det som dog här i massakern du pratar om?

– Jag kan ju inte säga någon siffra så, även om man har spekulerat mycket. Innan årets undersökning så hade vi grävt ungefär 3 procent av borgens yta och då hade vi identifierat 10-12 personer.

Utgrävningarna fortsätter under den här och nästa vecka. För den som vill veta mer finns det en dokumentärfilm att titta på, på Kalmar läns museums Youtube-kanal.