Eftermiddag med Malin och Conny

Särskilt begåvade barn ska få mer hjälp i skolan

6:08 min

Särskilt begåvade barn är en grupp elever som riskerar att fara illa i skolan. Det riskerar i sin tur att leda till att de blir uttråkade, stökiga eller får svårt att koncentrera sig. Nu har Skolverket tagit fram ett stödmaterial för att hjälpa skolan att hjälpa de särbegåvade barnen.

En som legat på Skolverket för att lyfta frågan är Jesper Kråkhede, förälder till särbegåvade barn. 

- Jag har själv jobbiga erfarenheter av skolan då jag mest satt av tiden. Jag ville verkligen inte att mina barn skulle råka ut för samma sak, säger han. 

Ungefär fem procent av eleverna räknas till gruppen särskilt begåvade. Och ett problem med deras skolgång är att de helt enkelt blir uttråkade. 

- Min dotter sa att hon förstått vad hela engelskalektionen gått ut på. Resten av lektionen satt hon bara av tiden. Hon klarade sig för att hon har en rik fantasi men vissa blir väldigt stökiga och i värsta fall hemmasittare, säger han. 

Nu har Skolverket tagit fram ett stödmaterial åt skolorna för att hjälpa att identifiera dessa barn och konkret hjälpa dem.

- Att lära sig identifiera vilka som är särbegåvade är viktigt och sedan sätta ihop dem i grupper så att de kan stimulera varandra, säger Jesper Kråkhede.

Tror du att dessa barn får det lättare i skolan framöver?

- De kan inte få det svårare. Vi har sett stora förbättringar den senaste tiden. Det är ganska små medel som behövs för att få igång de här eleverna och därmed undvika att de stör de andra eleverna, säger han.