Vårruset kritiseras för goodiebag

1:55 min

Tamponger, trosskydd och choklad. Presentpåsen som löparna i Stockholm fick i Vårruset kritiseras.

Tusentals löpare deltog i Vårruset tidigare veckan. En av dem var Amanda Johansson från Täby som var med kompisarna och sprang.

– Jag sprang ganska fort och kom i mål och var helt slut och fick min goddiebag. Det var när jag tog upp grejorna som jag reagerade. Vad fan är det här? Först fick jag upp inkontinensskydd, tamponger och jag tänkte vad är det här med Vårruset göra? Men riktigt förbannad blev jag när jag fick upp städtrasan. Är det så här man riktar sig till tjejer som vill springa ett lopp och som betalar pengar för det? Då måste de tänka om, säger Amanda Johansson.

Amanda Johansson var bland de närmare 30 000 kvinnor som deltog det 5 kilometer långa tjejloppet Vårruset i Stockholm. En del tävlar och andra går. Men Amanda blev chockad när hon passerade mållinjen och fick goodiepåsen. Där till kvinnorna låg tamponger, trosskydd, en liten choklad och en tvättrasa.

Amanda reagerade och skrev inlägg på Facebook som just nu delats av 10 000 andra.

– Jag skrev att ni kan köra upp era kvinnovärderingar där bak och vi kan köpa oss egna tamponger.  Det är trist att man har den synen på tjejer. Det är det man tänker på när tjejerna passerar mållinjen. Tamponger och troskydd. Det är inte så jag tänker på tjejer, säger hon.

Axel Lönnqvist, marknadsansvarig på Stockholm Marathon-gruppen, berättar att arrangörer och sponsorer kommer överens om inne hållet i goodiepåsen. Och det kanske inte faller alla deltagarna i smaken. Men innehållet anpassas efter målgrupp.

– Vi försöker anpassa innehållet till målgruppen. Inkontinsensskydd är ett problem i samhället och tabubelagt och det kan vi avdramatisera med att ha med här.

Vad har du att säga om kritiken?

– Det är klart att vi lyssnar och tar åt oss av kritiken och gör något bättre av det, säger Axel Lönnqvist.