Nytt pris till antirasister

4:31 min

Kista Folkhögskola instiftar ett nytt pris - 11 juli-priset som årligen kommer att delas ut till personer som utmärker sig i kampen mot rasism.

Folkmordet i Srebrenica 1995 i östra Bosnien var ett direkt resultat av en nationalistisk och rasistisk politik. 8 000 bosnienmuslimska män och pojkar avrätades på grund av deras religiösa och etniska tillhörighet.

Händelserna får aldrig glömmas och alla har ett ansvar att lära sig av historien, tycker Ida Dzanovic, en av initiativtagarna till det nya priset.

– Den antimuslimska retoriken som satte igång folkmordet i Bosnien känner vi av idag också, även här i Sverige. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar och lyfter fram de goda krafterna som motarbetar detta, säger Ida Dzanovic, en av initiativtagarna.

11 juli-priset ska delas ut till personer som står emot hat riktat mot muslimer och andra minoritetsgrupper i Sverige. Den första prisutdelningen sker lördagen den 30 maj i Kista. Förutom prisutdelningen har besökarna möjlighet att se utställningen "Massgravar" från Sarajevos stadsmuseum.