På gränsen till fattigdom

Allt fler i ekonomisk knipa

1:53 min

Majblommans verksamhet i Skövde kallar i dag till extrainsatt möte. Det här efter att antalet hjälpbehövande i år slår alla rekord. 

Anne-Marie Hedenberg arbetar som frivillig i flera hjälporganisationer, och hon ser att allt fler just nu hamnar i ekonomisk knipa.

– Vi har aldrig haft så mycket ansökningar som vi har i år. Det finns mycket bra i Sverige. Men den som inte har det bra, har det inte bra. Den har ju ingen nytta av allt som finns, Arenan här i Skövde till exempel, för de kan ju inte gå dit, säger hon.

En oväntad utgift kan räcka för att hamna rejält i klistret för allt fler, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. I en undersökning svarar idag en femtedel att de inte har råd med en oförutsedd räkning på 11.000. Så har det inte sett ut sedan finanskrisen.

– De som sitter och bestämmer, de ser inte den här människan som har en tom plånbok.

De som drabbas hårdast enligt statistiken är kvinnor som redan lever på marginalen. Arbetslöshet hör till de främsta orsakerna, men det kan vara småsaker som gör att även de med låg lön hamnar i knipa, att barnen blir sjuka räcker, säger Anne-Marie Hedenberg.

– Det kan vara allergimedicin, antibiotika, smärtstillande. Finns inte 15 kronor så finns de inte, säger hon.

Trots utvecklingen är Sverige fortfarande det land i Europa näst Norge som har minst antal personer som riskerar att inte kunna ha råd med sina grundläggande utgifter.

Men det är en klen tröst tycker Anne-Marie Hedenberg, som dagligen möter behovet av hjälp från människor. Utvecklingen borde gå åt andra hållet, säger hon.

– Det finns människor som inte har råd att äta, bostad, inte har råd med kläder, glasögon, tänder. Då kan vi inte vara nöjda.