Flyktingarna som tvingas flytta: Vi känner oss hemma här

2:57 min

I dag har Migrationsverket varit på plats på asylboendet Häggen i Nybro för att ge besked åt de boende vart de ska flyttas när boendet stängs inom kort. Över 100 personer har bott på Häggen och nu splittras de över landet. 

Många av de runt 100 boende har varit på Häggen mer än ett halvår och ska nu flyttas till orter som de inte känner till.

Flytten kom hastigt på när det blev klart att Migrationsverket inte förlänger kontraktet med företaget Attendo som driver boendet. Detta på grund av att Attendo inte har den ordning på ekonomin som krävs vid denna formen av upphandlingar.

Beskedet om att kontraktet inte förlängs kom så sent som den 12 maj.

– Vi har bara fått veta att Häggen ska stängas inom ett par veckor, säger Ismael Alabdullah från Syrien som är en av de drabbade. 

– Vi är många som har varit här länge, vi känner oss hemma här. Vi har flyttat från krig och nu måste vi flytta igen utan att vi förstår varför. 

En efter en kallades de boende in till personalen från Migrationsverket. Där fick de en handskriven lapp med namnet på orten de ska flyttas till. Trosa, Hässleholm och Kramfors är några orter som stod på lapparna de fick.

– Jag är här ensam med mitt barn. Alla mina vänner finns här i Nybro, jag är vän med alla på asylboendet. Nu ska jag flytta till Kramfors där jag inte känner någon. Jag är ledsen, jag vet inte hur det ska gå, säger Naima Masunal från Palestina. 

Den hastiga flytten har väckt känslor i Nybro och ideella krafter har börjat arbeta för att hitta andra boendelösningar i Nybro för de asylsökande. Familjer som har barn som går i skolan är prioriterade för dessa boenden för att barnen ska slippa byta skola.