Studentprotester i Finland

1:54 min

Finlands nya regering, bestående av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet, som formellt utnämndes idag, har presenterat ett mycket tufft sparpaket för att få ordning på Finlands ekonomi.

Bland annat kommer utbildningen att drabbas hårt och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Under eftermiddagen tågade en studentdemonstration genom Helsingfors i protest mot de oväntat stora nedskärningar, på runt 600 miljoner Euro, i utbildningen som nu stundar.

”Vilket jävla skit”, ”Nedskärningarna dödar”, skanderade de runt femhundra studenter som nu i eftermiddag tågade genom ett regnigt Helsingfors.

Stora nedskärningar inom utbildningen gjordes redan under den förra regeringen och de 600 miljoner euro som nu ska sparas har väckt ilska. Före valet lovade dessutom alla partier att inte röra utbildningen, säger studenten Mia Haglund.

– Det är helt otroligt. De senaste fyra åren så sparades det 1,7 miljarder euro inom utbildningssektorn och alla partiers ordförande sa i valrörelsen att man inte kunde skära mer i utbildningen och så kommer det här.

– Jag tycker det är skadligt både för vår politiska kultur, att man bara kan vända kappan efter vinden, men också ser jag det som ett jättestort problem för vår utbildningssektor. Det är något vi är jättestolta över i Finland, att vi har en ganska bra utbildning och att gå och skära i det är helt ohållbart, säger hon.

Men måste inte alla vara med och spara nu?
– Men i utbildningen är det faktiskt sparat redan.

Regeringsprogrammet, som presenterades i förrgår, innehåller ett tufft sparbeting på över fyra miljarder euro, som slår brett. Inte bara skolvärlden utan också till exempel arbetslösa och barnfamiljer drabbas. Den nya statsministern, Centerns Juha Sipilä, har inte stuckit under stol med att det är hårda tider som nu stundar när Centern tillsammans med de båda andra regeringspartierna, Sannfinländarna och Samlingspartiet, ska få Finlands ekonomi på rätt köl igen, men sociologistudenten Inkeri Rönnberg tror inte på receptet.

– Nedskärningar är inte ett sätt att få Finland bort från recessionen, det kommer ju inte att hända utan det kommer att bli ännu värre. Framtiden ser dålig ut, men det är också en tid för att organisera sig och göra motstånd, säger hon.