Löfven försvarade målet om EU:s lägsta arbetslöshet

1:52 min

Jobben dominerade nästan helt och hållet när statsminister Stefan Löfven inledningstalade på Socialdemokraternas kongress i Västerås nu på eftermiddagen. Han argumenterade starkt för regeringens mål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet om fem år.

– Vi har inte det här målet för att det är lätt. Vi har satt det precis för att det är svårt, men det är så otroligt viktigt att nå fram. Och nu visar vi på Sveriges styrka. Vi visar skaparkraften i ett samhälle som samarbetar. Vi vet ju också att Sverige inte är svagare än andra. Tyskland, de fick ner arbetslösheten från 11 procent och 6 procent mellan 2005 och 2011.

Stefan Löfven levereade också en nyhet, För att få ner arbetslöshetetn vill Socialdemokraternata ta till ett nytt grepp och villkora den offentliga upphandlingen i framtiden. Partiet vill att företag som vinner upphandlingar i stat och kommun ska tvingas anställa en del långtidsarbetslösa.

– Då skulle uppemot 10 000 långtidsarbetslösa människor kunna komma i arbete tillbaka ur långtidsarbetslösheten, och därför blir jobbupphandling en del också av jobbagendan.

En särskild myndighet ska skapas i höst som ska hjälpa alla kommuner och myndigheter att göra offentliga upphandlingar på detta sätt.

Stefan Löfven lyfte bl a också i sitt tal upp vikten av ett jämställt arbetsliv, nämnde att regeringen viker en tredje månad åt vardera föräldern i förläldraförsäkringen. En fråga som det väntas bli debatt om eftersom delar av partiet vill gå snabbare fram.

Lite kort nämnde han det det svåra parlamentariska läget.

– Det krävs också pragmatism. Vi är en minoritetsregering. Vi behöver hitta de möjliga samarbeten vi kan i varenda fråga, och då kan vi inte låta drömmen om det bästa bli det godas fiende. Mest av allt krävs det engagemang och det har vi.