Ryssland portar åtta svenskar från inresa i landet

1:51 min

Åtta svenska medborgare svartlistas från inresa till Ryssland, däribland toppolitiker som Gunnar Hökmark och Lena Adelsohn Liljeroth. Totalt ska landet ha upprättat en lista med närmare 90 EU-medborgare som inte ska tillåtas resa in i landet.

– Utrikesdepartementet har mottagit information om att det hos ryska myndigheter finns en lista med EU-medborgare som inte tillåts resa in i landet. Enligt information som UD har mottagit rör det sig om åtta svenska medborgare som då är berörda, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till Ekot.

Enligt en lista som publicerats av bland annat finska Yle rör det sig om toppolitiker från hela Europa. Bland de åtta svenskarna som svartlistas finns EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och Anna Maria Corazza Bildt, moderat politiker och gift med förre utrikesministern Carl Bildt.

– UD har kontaktat ryska ambassaden i Stockholm och sökt en förklaring samt uttryckt det anmärkningsvärda i det ryska agerandet. UD kontaktar nu de berörda svenskarna på den här listan, säger Pezhar Fivrin.

Övriga svenskar på listan är Odd Sven-Eric Werin, kontreamiral, rikskronofogden Eva Liedström Adler, den moderata politikern Marietta de Pourbaix-Lundin, Gunnar Karlson, chef för Must samt Magnus Söderman, som tidigare varit frontfigur i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen och företrätt Svenskarnas parti.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio ska inga svenska ministrar finnas bland de åtta namngivna svenska medborgarna.

Däremot personer med kopplingar till Myndighetssverige. Förvånande är dock att Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt inte heller finns bland de åtta, med tanke på hans tämligen hårdföra, politiska linje mot Ryssland.

Att det finns en lista förklarade nederländernas premiärminister Mark Rutte vid en presskonferens under dagen.

Om en månad är det toppmöte med EU:s ledare i Bryssel. En av punkterna är om de EU:s sanktioner mot Ryssland ska förlängas efter juli månad, då sanktionerna egentligen går ut.

Sanktionerna infördes efter ukrainakrisen och med tanke den här ryska så kallade svartlistan som nu är känd, så är det praktiskt taket klart att EU:s sanktioner kommer att förlängas.