Tusentals migranter räddade på Medelhavet

1:24 min

Det har varit ett dramatiskt dygn på Medelhavet. Under 24 timmar har upp till 4 200 migranter räddats på väg till Europa. Det uppger den italienska kustbevakningen.

Radiokorrespondenterna: Hör ett längre reportage om dödens hav i söndagens program

Det har varit ett av de mest intensiva dygnen hittills med räddningsinsatser på Medelhavet. Samanlagt har det kommit nödrop från 22 flyktingbåtar.

Många var i sjönöd vid Libyens kust, men samtalen kom också från båtar i närheten av södra Italien.

Efter en lugnare period där vädret inte varit gynnsamt för båtresorna har det nu kommit 4 200 människor på ett dygn, en av de högsta siffrorna de senaste åren.

Många tas i land på öarna Lampedusa och Sicilien. Den italienska kustbevakningen uppger att sammanlagt 17 döda migranter har hittats på bräckliga gummibåtar, men det är oklart hur personerna har dött.

Förhållandena är ofta mycket svåra ombord på båtarna, där mat och vatten saknas vilket leder till att människor blir sjuka och dör. Det händer också att människosmugglare dödar personer.

I det senaste dygnets räddningsoperation deltog förutom italienska fartyg också tyska och irländska fartyg som ingår i EU:s insats Triton. 

Efter den svåra tragedin med 800 döda på en flyktingbåt i slutet av april har fler länder lovat hjälpa till på Medelhavet. Ett svenskt fartyg från Kustbevakningen börjar delta på måndag.

Över 40 000 människor har kommit till Italien i år och nära 2000 migranter har dött på havet.