Sápmi Pride

"Pride festivaler viktiga för små samhällen"

Nu är förberedelserna igång inför Sápmi Prideparaden, som skulle starta vid 12-tiden. Efter en timmes väntan, av osäkerhet om någon skulle komma, så började Erland Elias och Abanti sin workshop om styling och mode inför Prideparaden.

Workshopen startade med två deltagare, en av dem som kommit till workshopen är Elise Embla Scheele. Uppvuxen i Fredrikstad, bor nu i Karasjok.

 – Jag tycker att det är viktigt för mig personligen att vara med på Pridearrangemang. Det känns fantastiskt att det kommer till en liten byggd som Karasjok. Jag vill att man ska jobba för att inkludera alla människors lika värde. Jag tycker det är viktigt att visa tolerans, öppenhet och acceptans för mångfald. Speciellt bland det samiska samhället.

– I små samhällen kan det lätt bli trångt när det kommer till frågor om mångfald. Jag tycker att det behövs mer av sådana här arrangemang.

 Nu är det Sápmi Pride, märks det av i byn tycker du?

– Det tycker jag att det gör, man har hängt flaggor i regnbågens färger, här i byn har vi i konstskolan en utställning som heter Dáidda Pride, som betyder konst Pride, som står för stolthet.

Nu när vi står här, klockan är strax 13, så är det bara två deltagare som har kommit hit till workshopen, vad tänker du om det?

– Det är lite trist, man kanske har inte inom arrangörernas sida lyckats nå ut till fler människor. Men det är ju så att det inte är alltid så lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio