Hård attack på rysk Prideparad

1:47 min

I Moskva har polisen gripit flera Hbtq-aktivister när de försökte fira tioårsdagen av Moskva Pride. Aktivisterna hade inget demonstrationstillstånd, men några samlades ändå i centrum. När de vecklade ut en regnbågsflagga grep polisen aktivisterna - precis som vid alla tidigare år när de försökt genomföra en Prideparad.

Inte ett enda av de tio åren har någon riktig Prideparad kunnat genomföras i Moskva.

Något tillstånd har inte givits och de få som ändå har försökt samlats på Tverskajagatan har blivit brutalt attackerade av såväl ryska ortdoxa som nationalitstiska motdemonstranter.

Idag var motdemonstranterna tre gånger fler, kastade ägg och slog mot de som försökte hålla upp en regnbågsflagga.

25-åriga Anna Tjerbakova valde att inte delta:

– Det finns två lika populära uppfattningar bland oss, dels de som tycker att man ska delta och de som anser att det drar på oss mer attacker och motstånd, säger Anna.

Hon säger att lagen som förbjuder homosexuell propaganda skrämmer fler från att öppet visa sin homosexualitet. Det har blivit farligare.

Hon har själv inte utsatts för fysiska attacker, men känner flera som till och med väljer att lämna Ryssland sedan de blivit misshandlade för sin sexuella läggnings skull.

Ledaren för dagens försök till demonstration, gayrättsaktivisten Nikolaj Alexejev, skrev på twitter:

"Det mest brutala gripandet i Prides historia. De bröt mitt finger."

Han är en av en hårdför kärna, som varje år - trots myndigheternas förbud - försöker genomföra en Prideparad. Någon parad har det hittills inte blivit.

Situationen för Hbtq-rörelsen i Ryssland är ännu svårare sedan lagen som förbjuder homosexuell propaganda mot barn infördes. Homosexualitet kopplas ihop med pedofili och människorrättsorganisationen Human Rights watch har dokumenterat flera fall av misshandel.

Många homosexuella har lämnat Ryssland sedan lagen infördes.

Ryssland avkriminaliserade homosexualitet först 1993 och först 1999 togs mentalsjukdomsklassningen av homosexuella bort.