Turkiets president siktar mot mer makt

1:53 min

Det turkiska regeringspartiet AKP vill nå en stark majoritet i parlamentsvalet på söndag för att kunna göra om det politiska systemet så att presidenten får mer makt. Kritiker ser planerna som ett hot mot demokratin. Presidenten själv höll i helgen ett massmöte i Istanbul.

Turkiets president Tayyip Erdogan anländer i helikopter till firandet av de osmanska styrkornas erövring av Konstantinopel år 1453. Han talar omgiven av soldater i osmanska uniformer, i folkhavet syns flaggor med hans namn.

I parlamentsvalet 7 juni är presidentens framtida roll en av de allra viktigaste frågorna. Det värdekonservativa regeringspartiet AKP satsar på två tredjedels majoritet för att kunna klubba igenom en ny konstitution som gör Turkiet till ett presidentstyre.

– Jag vill att Tayyip Erdogan ska vara både president och premiärminister, säger Sabiha Senturk, som stödjer regeringspartiet AKP.

Hon tycker att det verkar svårt i dag då många ska bestämma.

Tidigare har Turkiets president mest haft en ceremoniell funktion. Kritiker anser att planerna på mer makt till presidenten är en fara för den turkiska demokratin och anklagar president Erdogan för att vilja bli en modern sultan.

– Om Tayyip Erdogan blir ledare genom presidentsystemet kommer han bara att representera konservativa sunnimuslimer och påtvinga alla andra sina värderingar, säger arkitekten Simla Sunay, som tänker rösta på det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP.

Politiska bedömare här i Turkiet gör nu olika kalkyler. Om till exempel HDP passerar tio-procentsspärren till parlamentet så väntas regeringspartiet AKP få svårare att nå det antal mandat som krävs för att skapa ett presidentstyre.