#MILJONSOPOR

SKB:s penningregn över Östhammar

2:40 min

Det flödar in pengar i Östhammar från SKB, Svensk kärnbränslehantering. Samtidigt som kommunen kommer att påverka om kärnavfallet ska grävas ner i kommunens urberg.

P4 Uppland börjar i dag en granskning av SKB:s inflytande i Östhammar. Hittills har kommunen fått över 30 miljoner kronor i reda pengar inom ramen för det så kallade "mervärdesavtalet".

Vid Forsmarks kärnkraftverk vill SKB gräva ned soporna 500 meter. Kärnavfall är så farligt för människor och natur att det måste hållas avskilt i minst 100 000 år.

SKB vill förvara det i särskilda kapslar i berget. Forskarna tvistar om metoden är tillräckligt säker. Säkerheten prövas nu och ett regeringsbeslut väntas dröja flera år till.

SKB har lovat lyssna på Östhammars åsikt, så därför är det avgörande om kommunen vill ha slutförvaret eller inte – och det kan bli lokal folkomröstning.

Samtidigt får Östhammar sedan mer än fem år tillbaka pengar i vad man kallar ett mervärdesavtal med SKB och dess ägare – kärnkraftsindustrin.

– Genom de satsningar vi gör hoppas vi att infrastrukturen ska förbättras eller att utbildningsväsendet ska gynnas, så att det blir lätt för oss att göra vårt jobb i de kommunerna i framtiden, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Avtalet ska ge värden motsvarande total en halv miljard kronor - om slutförvaret blir av i Östhammar. Annars stannar det på omkring hundra miljoner kronor.

Hittills har över 30 miljoner kronor betalats ut till Östhammar, enligt kommunen. Pengar som gått till bland annat idrottsläger för barn, näringslivsutveckling och utbildningsprojekt. Blir det ett slutförvar – blir det alltså många miljoner till.

Miljöpartisten Kerstin Dreborg i Östhammars kommun är kritisk till hur det blivit med avtalet:

– Det blir svårt att säga nej till ett slutförvar för att kommunen har fått pengar och kommer att få pengar. Det är ju inte meningen att pengarna ska användas som en sorts muta, det är jag helt införstådd med, men effekten kan bli den i förlängningen, säger hon.

Jacob Spangenberg, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, tycker att det är rimligt att kommunen får ersättning för att vara med i slutförvarsprocessen.

Han är en av hjärnorna bakom mervärdesavtalet som han tycker fungerar eftersom frågan om slutförvaret är säkert – och hanteras av någon annan:

– Det här har betytt och betyder väldigt mycket.

Hur kan pengarna och löftet om pengarna påverka hur Östhammarsborna tänker om slutförvaret?

– Jag är inte orolig för det. Vi har ett väldigt stort fokus på den långsiktiga säkerheten, säger Jacob Spangenberg (C).

Kan man vara säker på rätt beslut med tanke på att de här pengarna finns med i bilden?

– Säker kan man aldrig vara. Men jag känner mig otroligt trygg i att det är så säkert det kan vara, avslutar han.

Vår granskning använder hashtag #miljonsopor i sociala medier.