Aleksa Lundberg: "Du blir exotifierad, hatad eller nerslagen"

2:05 min

Nu har Folkhälsomyndigheten släppt en ny rapport om transpersoners hälsa och utsatthet. Transaktivisten Aleksa Lundberg blir inte förvånad över de allvarliga siffrorna.

Fler än var tredje transperson har allvarligt övervägt att ta sitt liv, bara det senaste året. Det visar en helt ny rapport från Folkhälsomyndigheten. I rapporten har man pratat med 800 transpersoner i Sverige, vilket gör det här till den mest omfattande undersökningen om transpersoners hälsa någonsin.

– Det är en jättestor larmklocka om att vi transpersoner bevisligen inte orkar leva under de normativa föreställningar om oss människor som vi har idag, säger dramatikern och transaktivisten Aleksa Lundberg. 

Undersökningen visar att varannan transperson har upplevt kränkande behandling bara dom tre senaste månaderna och att hen också har undvikit vardagliga aktiviteter för att slippa bli diskriminerad.

– Antingen så blir man exotifierad, hatad eller nerslagen, tillägger hon.

"Det beror på transfobi och normer"

Aleksa Lundberg kom ut som transperson när hon var 17 år och har själv försökt ta livet av sig som yngre, eftersom hon blev illa behandlad som transperson. Hon säger att det handlar om transfobi och samhällets normer.

– Man brukar säga att normen dödar och då svarar många att det är en överdrift. Men här har vi siffrorna svart på vitt. Normen dödar, antingen genom mord eller självmord. Det är nästan märkligt att inte fler nån gång har försökt ta sitt eget liv, förklarar hon.

"Vi får aldrig luta oss tillbaka"

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Khunke tror, precis som Aleksa Lundberg, att det handlar om normer.

– Jag tror att skolan är en enormt viktig arena för att arbeta med just normer och värderingar. Det är viktigt att man arbetar med normkritiskt material och att man lär barn och unga normkritik, säger Alice Bah Khunke.

Aleksa Lundberg berättar att självmordet var en återkommande tanke under flera år, men att hon valde livet istället. Samtidigt som de nya siffrorna skrämmer henne, får hon samtidigt hopp eftersom ämnet äntligen kommer upp till ytan.

– Men vi får aldrig luta oss tillbaka och tro att vi är framme. Vi har precis börjat prata om hur det ser ut, men vi ska ju ut ur det också. Vi ska komma ur det här och räddningen är inte allt för långt borta, avslutar hon.