Rädsla hos rysk opposition efter misstänkt förgiftning

1:41 min

Ett mystiskt fall av misstänkt förgiftning av en ung oppositionspolitiker i Moskva har skrämt upp den redan hårt trängda oppositionen. Partivänner oroas över att detta är ännu ett tecken på hur skruvarna dras åt kring dem som är aktiva kritiker av regimen.

– Om Vladimir Kara-Murza blev förgiftad är det långt värre än det vi såg som de värsta hotet mot oppositionen, som att fängslas utifrån några fabricerade åtal. Då är det fråga om mord och vi vet inte om det nu finns en dödslista och vilka som kan tänkas stå näst på tur, säger Natalja Pelevina.

Hon är medlem av RPR-Parnas och en framträdande röst i den hårt pressade oppositionen i Ryssland. Pelevina har själv ett hot om 16 års fängelse hängande över sig och är belagd med reseförbud och har blivit fråntagen sitt pass.

Både Kara-Murza, som vårdas på sjukhus, och den mördade Boris Nemtsov tillhör samma parti, ett av få regimkritiska som har officiell partiregistrering. Bland ledarskiktet finns också den förre premiärministern Michail Kasjanov.

Efter mordet på Nemtsov har den marginaliserade oppositionen försökt enas för att bli starkare, berättar Pelevina. Partiet har haft diskussioner med den kände bloggaren och oppositionsaktivisten Alexej Navalny om samarbete.

Men nu ställer sig de flesta snarare frågan om de vågar verka öppet alls längre eller om de ligga lågt ett tag. Pelevina har precis träffat unga partimedlemmar.

– Vi packar inte hastigt våra väskor, men vi måste definitivt omvärdera situationen. Vi är inte beredda att riskera människors liv, säger hon.