Danska politiker raggar väljare med dejtingapp

1:28 min

Vilket håll skulle du svajpa om du fick upp en politiker på Tinder? Inför valet i Danmark om några veckor har några Folketingspolitiker skaffat dejtingappen för att nå unga väljare.

Den 18 juni är det val i Danmark och det märks även på nätdejtingappen Tinder. Men några av de unga väljarna är inte helt övertygade om att det är den bästa vägen för att vinna röster.

– Jag tar det mest oseriöst. Det är tragiskt att det politiska systemet måste ta sig in i mobilen för att nå väljarna, säger köpenhamnsbon Ronja Widegård.  

Men hon förstår samtidigt att politiker ser möjligheter med appen.

– Vi har ju den här app-kulturen och att man ska möta väljarna där de befinner sig och Tinder är ju en populär plattform, säger hon.

"Som en kamp om likes"

– Det har ju fungerat utmärkt med politiska kampanjer på Twitter och Facebook, säger köpenhamnsbon Filippa Dig och fortsätter:

– Men det har blivit så populistiskt och som en kamp mellan politiker om hur många likes kan man få.

Socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen är en av de politiker som finns på Tinder.

– Jag tror man når unga människor, och det kan vara lite vanskligt att nå unga människor och därför är det superfint att kunna använda Tinder där många unga finns, förklarar han.

Flera politiker i dejtingdjungeln

Christian Rabjerg Madsen är gift och är inte ute efter att dejta någon, som appen egentligen är avsedd för. Men han ser klara fördelar med att finnas på många plattformar.

– Hittills har det gått bra, jag har fått många matches!

Men han är inte ensam, Mai Mercado från det konservativa folkepartiet har också gett sig in i nätdejtingdjungeln. Christian Rabjerg Madsen har däremot inte matchats med henne än.

– Nej, säger han och skrattar. Jag har inte matchats med Mai Mercado, men vi bor ganska långt ifrån varandra så jag tror inte att vi dyker upp på varandras profiler.