Ur arkivet: Fallet Quick/Bergwall

2:23 min

Det var under inspelningen av SVT-dokumentären Thomas Quick - att skapa en seriemördare, som spelades in i slutet av 2008, som Sture Bergwall plötsligt tog tillbaka alla sina erkännanden om alla de mord som han hade dömts för mellan 1976 och 1988. Vad var sant? Var det i själva verket ett justitiemord som hade begåtts?

"Jag är övertygad om att de nya uppgifterna som avslöjas i dokumentären kommer att leda till att historien om fallet Thomas Quick kommer skrivas om fullständigt." (Hannes Råstam, december 2008)

Utöver de åtta mord som han hade dömts för, tog Sture Bergwall, som kallade sig Thomas Quick mellan 1993-2002, också på sig ytterligare drygt 20 mord som han påstod sig ha begått i Sverige, Norge och Finland. Men han berättade för journalisten Hannes Råstam, att han hade erkänt morden för att få uppmärksamhet och för att få tillgång till starka mediciner. Han menade också att polisens och hans terapeuters metoder till stor del bidragit till hans erkännanden.

I programmet Medierna från mars 2009 berättar Hannes Råstam om sitt arbete med dokumentären om Thomas Quick. En av många detaljer som framkom under arbetet var bl a att det fanns journalister som i vissa fall, trots att Quick/Bergwall var psykiskt sjuk och mordmisstänkt, hade försett honom med material om ouppklarade mord. Mord som Quick/Bergwall enligt Råstam läste in sig på och sedan tog på sig ett efter ett.

Dagen efter att dokumentären sänts tillbakavisade förundersökningsledaren Christer van der Kwast i Studio Ett (15/12 2008) kritiken som framfördes av Råstam. Han menade att påståendena om brister i den åtta år långa Quick-utredningen var grundlösa.

Thomas Quicks advokat, Thomas Olsson, begärde efter hand resning i samtliga åtta fall där Sture Bergwall blivit dömd för mord. Olsson menade att Bergwall var dömd på falska grunder. Sture Bergwall frikändes i samtliga fall och är sedan april 2015 en helt fri man.

I den minst sagt infekterade debatten kring fallet Quick/Bergwall, hävdar bl a justitiekanslern Göran Lambertz och åklagaren Christer van der Kwast, att Sture Bergwall fortfarande kan vara skyldig till de mord som han blivit frikänd ifrån.

Journalisten Hannes Råstam gick bort i januari 2012.