KLART: Göransson Arena ansöker om Eurovision 2016

1:44 min

Göransson Arena i Sandviken kommer, med stöd också från Gävle kommun, att ansöka om att få arrangera finalen av Eurovison nästa år. Det avslöjar nu arenans vd Fredrik Granting.

– Det är egentligen ett initiativ som kommer från högsta politiska instans, Gävle och Sandviken där vi har fått ett uppdrag att tittat på möjligheterna, säger Fredrik Granting.

Vad har Sandviken och Gävle som inte andra städer har?

– Ja, det är det vi ska plocka fram här nu och presentera i vår ansökan men det är klart att vi ska visa upp något som de andra inte har tänkt på.

I Stockholm är Globen den enda arena som har möjlighet att arrangera Eurovision. Friends och Tele 2 arena är inte aktuella, eftersom det skulle innebära att en rad fotbollsmatcher skulle behöva flyttas.

Men även Göteborg med Scandinavium och Linköping med Saab arena och 2013 års värdstad, Malmö har fått ta del av SVT:s kravlista.

SVT hoppas att frågan ska vara löst innan sista augusti.

– Det vi har tittat på, med start igår det är inte bara arenan utan hela området med resurser och pengar naturligtvis, säger Fredrik Granting.

Vad skulle det betyda om ni faktiskt fick det här evenemanget?

– Nu är vägen otroligt lång men det vore magi helt enkelt. Det vore något som inte gjorts tidigare, det vore helt fantastiskt.

Har Gävleborg en chans?

– Ja, det tror jag. Sen hur stor den är det ska inte jag svara på.